Uneori, desi stiti ca va potriviti si ca sunteti pregatiti, desi incercati cu consecventa, copilul nu apare.
Pot fi motive multiple – uneori exista niste piedici care tin de lucruri imposibil de definit, alteori medicina moderna poate oferi solutii foarte bune si e important sa ii dati o sansa.
Daca incercati deja de un an sa faceti un copil si nu reusiti este momentul sa mergeti la un control de specialitate. Amandoi. Nu amanati momentul.
Cel mai probabil ai incredere totala in medicul ginecolog care te cunoaste de mult timp, dar e posibil ca problema sa fie mult mai complexa, si aveti nevoie, amandoi, de un specialist in fertilitate.
E foarte important sa mergeti amandoi la control. De cele mai multe ori plecam de la premisa ca femeia trebuie sa faca prima toate analizele; realitatea ne arata, insa, ca problemele pot sa apara de oricare dintre cei doi parteneri.
In procesul de conceptie sunt extrem de importante atat sanatatea si buna functionare a organelor reproductive ale partenerilor, cat si existenta premizelor ca fecundatia efectiva sa se intample.
Sunt 4 intrebari la care medicii specialisti in fertilitate va pot ajuta sa raspundeti, in urma unei serii de analize:
- Barbatul are suficienti spermatozoizi sanatosi?
- Aparatul reproducator al femeii functioneaza bine?
- Ovocitul si spermatoziotul se pot intalni?
- Ovocitul fertilizat se poate implanta cu succes?
La fiecare dintre aceste intrebari un medic specialist in fertilitate – fie ea femina sau masculina – o sa va ajute sa raspundeti, cu ajutorul unor analize.
Sunt o serie de teste pe care va trebui sa le faceti, ale caror rezultate vor ajuta la punerea unui diagnostic corect – care mai apoi poate indica tratamentul cel mai potrivit.
De obicei investigatiile incep cu o spermograma. Aceasta analizeaza numarul si mobilitatea spermatozoizilor, precum și raportul forme normale versus forme anormale.
Testele pentru el se pot continua cu spermocultură, ecografie testiculară, analize hormonale.
Pentru a avea un diagnostic correct al aparatului reproducator al femeii se fac doua tipuri de testari: a) analize hormonale : AMH, FSH, LH, TSH, estradiol, progesteron, prolactină
- b) verificarea permeabilității trompelor: histerosonografie sau histerosalpingografie;
Atenție, descoperirea unor probleme dovedite de fertilitate la unul din parteneri nu exclude investigarea aprofundată a celuilalt, infertilitatea mixtă fiind destul de frecventă.
Este important sa ajungi la un medic bun. In Romania exista destul de putine clinici specializate pe fertilitate. Aici poti sa gasesti o liste cu toate care sunt acreditate in acest moment. Fa o programare repede!
Exista si posibilitatea ca lucrurile sa functioneze perfect din punct de vedere medical, si totusi sarcina sa nu apara. Exista o multitudine de factori care pot sa influenteze actul reproductiv – stresul, dieta si stilul de viata, comportamentul sexual, cultura, endocrinologia si emotiile – trairile si gandurile partenerilor.
Este important sa va analizati cu pragmatism stilul de viata si sa incercati sa intelegeti de unde poate sa apara. Este indicat sa cereti sfatul si unui psiholog ca sa va asigurati ca blocajele nu sunt si de alta natura.
Indiferent de natura factorilor care va impiedica sa aveti un copil solutia cea mai potrivita va veni de la un specialist. Apelati cat mai repede la unul dintre ei. Medicina moderna a evoluat foarte mult si unt sanse foarte sa va poate oferi exact solutia de care aveti nevoie sa va puteti tine copilul in brate in noua luni!